پذیرش تحصیلی از خارج آمار صدور کارنامه انگلیسی در یک دانشگاه
توصیه نامه از دانشگاه
فصل تابستان با وجود اینکه دانشگاهها تعطیل هستند اما بسیاری از دانشجویان به دنبال گرفتن کارنامه انگلیسی یا توصیهنامه از اساتید خود برای ادامه تحصیل در خارج از کشور هستند. فارغالتحصیلان بسیاری برای پرسوجو درباره تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور تلاش میکنند. دانشجویان رشتههای فنی و دانشجویان دوره کارشناسی ارشد و دکترا بیشترین جویندگان این مسیر را تشکیل میدهند. به نظر میرسد دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف، تهران و امیرکبیر از دانشگاههایی هستند که با بیشترین درصد درخواست پذیرش از کشورهای خارجی مواجه هستند.صحبت برخی دانشجویان در این زمینه:" برخی دانشجویان دانشگاه شریف از ترم اول فوق لیسانس به دنبال اپلای و گرفتن پذیرش از دانشگاههای امریکایی هستند به همین دلیل از افرادی که در سالهای بالاتر تحصیل میکنند، مشورت میگیرند."
دانشجویی دیگر معتقد است:"دانشجویان دانشگاه امیر کبیر بیشتر روی دانشگاههای ایالات متحده امریکا متمرکز میشوند. به عبارتی، از هر ده نفری که برای اپلای اقدام میکنند به طور حتم مقصد هشت نفر به مقصد امریکا و یک یا دو نفر کانادا است. برخی مواقع حتی یک نفر نیز به مقصد اروپا اپلای نمیکند."
دانشجویی در رابطه با ادامه تحصیل در مقاطع مختلف : "معمولا اقدام برای ادامه تحصیل برای خارج از کشور در مقاطع تحصیلی فوق لیسانس و دکترا صورت میگیرد اما روند اپلای به مراتب در مقطع دکترا بیشتر دیده میشود تا مقطع فوق لیسانس."
دانشجویان زیادی در این مراحل بدنبال یادگیری زبان هستند برخی آموزش زبان انگلیسی میخوانند برخی معلم زبان انگلیسی دارند و برخی دیگر بدنبال یادگیری فرانسوی و معلم خصوصی زبان فرانسه و مدرسین زبان فرانسه هستند.
آمار دریافت کارنامه برای تحصیل در خارج از کشور قابل تامل است
وی در رابطه با آمار دانشجویان متقاضی دریافت کارنامه انگلیسی یا توصیهنامه استاد گفت: "مراجعه حضوری دانشجویان برای دریافت توصیهنامه از اساتید قابل توجه است و نمیتوان به سادگی از کنار آن رد شد. اما از سوی دیگر، افزایش ظرفیتها و همینطور تنوع دانشگاههای داخلی یا رقابت بین دانشگاههای دولتی و غیردولتی باعث شده تا مهاجرتهای تحصیلی کمتر رخ دهند. فضای متنوع دانشگاههای داخلی باعث شده تا دانشگاههای خارجی نیز همین نگاه را داشته و در جذب دانشجویانی که کمی موقعیت بهتری نسبت به سایر دانشگاهها دارند، دقت بیشتری داشته باشند."
درخواست برای خارج در برابر درخواست استعدادهای درخشان برای ورود به ارشد
عضو هیئت علمی دانشگاه امیر کبیر در ادامه گفت:"زمانی که دانشجویان به دفاتر آموزش دانشگاه ها مراجعه کرده و درخواست کارنامه انگلیسی میدهند تنها جهت ارائه به دانشگاههای خارجی است. اما از سوی دیگر نباید از درخواست استعدادهای درخشان نیز غافل شد. سالانه متقاضیان بسیاری خواستار ورود به دوره ارشد دانشگاه امیر کبیر هستند که بدون کنکور برگزار میشود".
آمار درخواست دانشجویان برای کارنامه انگلیسی
سید مهدی قمصری- معاون آموزشی دانشگاه تهران در رابطه با آمار دانشجویانی که درخواست کارنامه انگلیسی میدهند، گفت: "در سال 92، کارنامههای تحصیلی در دو نوبت ارائه شدند. در حدود 1977 دانشجو شخصا به واحد صدور مراجعه کرده و 4674 نفر نیز تقاضا داده و نامهها از سوی دانشگاه تهران برای دانشگاههای مقصد فرستادهشدهاست زیرا بسیاری از دانشگاههای معتبر کارنامه یا توصیهنامهها را از دانشجویان قبول نمیکنند و نامهها باید توسط دانشگاه مبدا فرستاده شود. در سال 93 و در چند ماهه اخیر نیز در حدود 500 نفر مستقیم به واحد صدور مراجعه کرده و حدود 200 نفر نیز درخواست ارسال نامه به دانشگاههای مبدا را ارائه دادهاند که در چهار ماهه اول سال جاری رقمی در حدود 700 نامه به ثبت رسیده است. اما اینکه آیا تمامی اشخاصی که اقدام به گرفتن پذیرش تحصیلی میکنند، موفق میشوند یا خیر را اطلاعی نداریم."
دانشگاه های تراز اول هدف دانشجویان مقطع دکترا
محمد حسن سعیدی - معاون آموزشی دانشگاه شریف نیز درباره مقاطع تحصیلی که با بیشترین درخواست اپلای یا پذیرش تحصیلی روبرو هستند به خبرنگار مهر گفت: "اپلای یا پذیرش تحصیلی در عموم رشتههای دانشگاه شریف وجود دارد اما مقطع دکترا بیشترین درخواست را داشته و معمولا دانشجویان به دنبال دانشگاههای تراز اول میروند. در مقطع کارشناسی ارشد به دلیل اینکه بورسهای کمتری پرداخت میشود، اپلای نیز کمتر دیده میشود. البته تقاضای ادامه تحصیل در برخی از دانشکدهها مانند برق نسبت به سایرین بیشتر است."
وی در رابطه با هزینه تحصیل در خارج از کشور نیز گفت:" با توجه به اینکه هزینه تحصیل در خارج از کشور کمرشکن است، دانشجویان بسیاری در تلاش هستند تا از دانشگاههای تراز اول که بورسهای قابل توجهی ارائه میکنند، پذیرش بگیرند."
به گزارش مهر، فرار مغزها، مهاجرت نخبگان و ... عباراتی هستند که تکرار زیاد، آنها را کلیشه کرده است و هنوز هم هر از چندی درباره آنها اظهار نظر میشود. در سالهای اوج درخواستها برای ادامه تحصیل در آن سوی مرزها، این موضوع باعث تأسف و تأثر بسیاری بود و مسئولان نیز برای کاهش آن، دست به اقداماتی مانند راه اندازی بنیاد ملی نخبگان، افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو، تسهیلات ورود به مقاطع بالاتر برای استعدادهای درخشان و ... زدند. کم کم تعبیر فرار مغزها تلطیفتر شد و مهاجرت بیشتر مورد استفاده قرار گرفت و دیگر از این موضوع به عنوان یک فاجعه یادنشد بلکه تلاش شد مهاجرت امری طبیعی جلوه داده شود و دغدغه بازگشت به کشور پررنگتر مطرح شود. همزمان آمارها نشان میدهد که با توجه به گسترش ظرفیت آموزش عالی به ویژه از طریق پردیسها، آمار تقاضا برای ادامه تحصیل در خارج نیز کاهش یافته است.
نکته حایز اهمیت این است که بسیاری از این درخواستها که با پاسخ مثبت نیز مواجه میشوند به دانشگاههای نامعتبر حتی از کشورهای پیشرفته مربوط میشوند و متقاضیان از اعتبار مدارک آنها اطلاعی ندارند. از سوی دیگر بسیاری از دانشجویانی که هر ساله برای ادامه تحصیل در خارج از کشور متقاضیمی شوند در جرگه نخبگان نیستند و دلایل مختلفی برای مهاجرت آنها وجود دارد که همه آنها تحصیل صرف نیست.